måndag 31 augusti 2009

Hur bekämpas fördomar?

Min skola arbetar just nu med ett projekt som fokuserar på olika kulturer och traditioner runt om vår lilla jord. Syftet är att öka kunskapen och förståelsen för både vår egen kultur och för främmande kulturer. Tålamodet måste vara stort, för tyvärr florerar fördomarna. Naturligtvis så handlar de flesta om muslimer.
-Alla muslimer är terroristeroch är dom inte terrorister så är dom kvinnomisshandlare eller bara dum i huvet. Det är kommentarer jag fått höra de här veckorna. Har försökt att förklara att det är bilden som media ger oss och att sanningen ser helt annorlunda ut men det är som att tala inför döva öron.

Min frustrationen blir stor när okunskapen får människor att välja att tro på fördomar istället för att ta reda på sanningen. Det är då jag känner att det är tur att det finns betyg. Låter hemskt, men det är ibland det enda sättet att få eleverna att ta reda på hur verkligheten ser ut. För att nå Godkänt eller mer krävs nämligen att genom olika källor, dagstidningar räknas inte in, ta reda på och ge en rättvis bild av hur bland annat den muslimska kulturen och traditionen ser ut. Ju mer kunskapen växer hos eleverna ju mer tystnar de fördomsfulla uttalandena.

Tyvärr finns det de som redan bestämt sig för att hålla fast vid sina ideér, spelar ingen roll vad de kommer fram till. Där handlar det inte om att finna sanningen utan att rikta sitt missnöje mot något okänt. Någon måste ju rå för allt det onda som händer. Det måste vara "dom", inte är det då "vi". Vi är ju Svenskar och har ensamrätt på att vara bäst. Nej fy sjutton, ibland tryter tålamodet. Hur faan bekämpar man fördomar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar